10 egészségügyi ok amiért érdemes dobolni

Egyre több kutatás erősíti meg a rendszeres dobolás jótékony terápiás hatásait. A dobolás pozitív hatással lehet az egészségre, és számos állapoton segíthet, a stressztől, a fáradtságtól és a szorongástól a magas vérnyomásig, asztmáig, krónikus fájdalomig, ízületi gyulladásig, mentális betegségekig, és még a függőségekig is. A dobolás azok számára is ideális, akik három legyet szeretnének ütni egy csapásra – akik egyszerre szeretnének mentális feszültséget oldani, új készségeket tanulni és kalóriát égetni. Egy óra dobolás körülbelül 250 kalóriát égethet el egy 81 kg súlyú ember számára. Néhány gyakori kardió gyakorlat, mint például a beltéri kerékpározás, futás vagy tánc, azonos eredményeket produkálhat. Ha zenei hajlamú vagy, de szeretnél fizikailag aktív lenni, akkor a dobolás lehet a tökéletes hobbi számodra. Amikor az emberek dobolnak, ajtót nyithat barátságok kötésére, élettapasztalatok megosztására, vagy csak élvezni mások jelenlétét a zene által. Ez hasznos szociális tevékenység lehet, amely csökkentheti a szorongást és a depressziót.

1. Boldoggá tesz

Vegyél részt egy dobórán, és meglátod milyen boldog leszel. A dobolás endorfinokat, enkefalint és alfa-hullámokat szabadít fel az agyban, amelyek az általános jó közérzethez és az eufóriához kapcsolódnak

2. Mély relaxációt idéz elő

Az egyik tanulmányban az egy órás doboláson a résztvevők vérmintái a stresszhormonok csökkenését mutatták ki.

3. Segít a krónikus fájdalom leküzdését

A dobolás minden bizonnyal eltereli a figyelmet a fájdalomról, így elősegíti az endorfinok és az endogén opiátok termelődését, amelyek a szervezet saját morfinszerű fájdalomcsillapítói.

4. Erősíti az immunrendszert

A tanulmányok azt mutatják, hogy a dobolás erősíti az immunrendszert. Barry Bittman, MD, neurológus és a Yamaha Music & Wellness Institute elnöke kimutatta, hogy a csoportos dobolás valóban növeli a természetes T-sejtek számát, amelyek segítik a szervezetet a rák és más vírusok, köztük az AIDS elleni küzdelmet is.

5. Segíti az összetartozás érzését

A dobolás és a csoportos dobórák lehetőséget adnak a „szinkronitásra”, hogy a saját magaddal mélyebb szinten kapcsolódj, miközben más, hasonló emberekkel is kapcsolatba lépsz.

6. Összehangolja tested és elmédet a természeti világgal

A „ritmus” egy görög eredetű szó, amely jelentése „áramlani”, angolul pedig a flow. A dobolás lehetővé teszi az élet ritmusában való áramlást.

7. Módot biztosít a magasabb hatalom elérésére

A sámánok gyakran használták a dobolást az elme, a test és a szellem integrálására. Az egész testre koncentrál, így segítve elő a gyógyulást.

8. Feloldja a negatív érzéseket

Szó szerint kidobhatod a rossz érzéseidet, de ha visszatartod, a negatív érzelmek energiablokkokat képezhetnek. A dobolás segíthet eltávolítani ezeket az eltömődéseket. A dobolást terápiás céllal is használjuk, hogy segítsünk a betegeknek megbirkózni az érzelmi kihívásokkal. Már nem rejtély, hogy a fizikai aktivitás hogyan segíthet a mentális egészségügyi problémák enyhítésében. Ennek az az oka, hogy edzés közben a szervezetünk olyan neurokémiai anyagokat szabadít fel, mint a dopamin és a szerotonin, amelyek „jó közérzet” anyagoknak számítanak. Ezek a vegyszerek természetesen szabadulnak fel a szervezetben, ami vitalitást és emelkedett hangulatot biztosít számunkra.

9. A jelen pillanatba helyez

Most egy percre képzeld el, hogy a fejedben konstans zakatoló gondolatokat végre sikerül elcsendesítened. Mivel a dobolás mellékterméke a flow, és annak mellékhatása a boldogság, így képes a jelenbe hozni, és kizárni minden makacs belső monológot. Dobolás közben akarva akaratlanul a flow állapotába kerülsz. Amikor a flowban vagy, nem ragadsz bele a múltadba, és nem aggódsz a jövő miatt.

10. Lehetővé teszi a személyes átalakulást

A dobolás serkenti a kreatív önkifejezést. Amikor csoportos dobórán veszel részt, nem csak önmegvalósítasz, hanem visszajelzést is kapsz a többi dobostól. Ez részben a beszélgetésterápia megfelelője! A dobkörök lehetőséget nyújtanak a belső éned felfedezésére és a tudat bővítésére, miközben egy közösség része vagy.